Wysoko przetworzona żywność skraca życie
12 lutego 2019, 08:52Szeroko zakrojone francuskie badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją bardzo wysoko przetworzonej żywności, a ryzykiem śmierci. Badaniami objęto dziesiątki tysięcy osób, których dietę monitorowano w latach 2009–2017. Okazało się, że spożywanie gotowych pokarmów, takich jak np. zakupionych w supermarketach gotowych dań, które wystarczy podgrzać, umiarkowanie zwiększa ryzyko zgonu.
Kto jest szczęśliwy, ten częściej parska
12 lipca 2018, 11:21Konie więcej parskają, gdy dobrze się czują.
Sprzedano rewolwer, z którego Verlaine postrzelił Rimbauda
1 grudnia 2016, 11:54Na aukcji w Paryżu za 434,5 tys. euro sprzedano broń, z której po kłótni Paul Verlaine postrzelił w 1873 r. Arthura Rimbauda. Wg Christie's, cena, jaką udało się osiągnąć, ponad 7-krotnie przewyższała wstępne szacunki.
Antybiotyki sprzyjają zarodźcom
23 stycznia 2015, 13:53Jeśli komar pożywia się krwią przyjmującej antybiotyki chorej osoby z malarią, rośnie prawdopodobieństwo zarażenia owada pierwotniakami.
Nie mają lepszego powonienia
27 kwietnia 2010, 08:32Studium Mathilde Beaulieu-Lefebvre z Uniwersytetu Montrealskiego obaliło mit o wyostrzonym zmyśle powonienia osób niewidomych. Okazuje się, że niemożność posługiwania się wzrokiem sprawia, iż ludzie po prostu zwracają większą uwagę na to, jak postrzegają zapachy.